NEDJELJNA ČITANJA            15.04.2018.

 

3. VAZMENA NEDJELJA

Prvo citanje: Dj 3,13-15.17-19
Djela apostolska
  Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev, Bog otaca naših, proslavi slugu svoga, Isusa kojega vi predadoste i kojega se odrekoste pred Pilatom kad vec bijaše odlucio pustiti ga. Vi se odrekoste Sveca i Pravednika, a izmoliste da vam se daruje ubojica. Zacetnika života ubiste. Ali Bog ga uskrisi od mrtvih, cemu smo mi svjedoci." "I sada, braco, znam da ste ono uradili iz neznanja kao i glavari vaši. Ali Bog tako ispuni što unaprijed navijesti po ustima svih proroka: da ce njegov Pomazanik trpjeti. 19Pokajte se dakle i obratite da se izbrišu grijesi vaši

Pripjevni psalam: Ps 4,2.4.7-9
Psalam
 Kad zazovem, usliši me, Bože, pravdo moja, ti što me u tjeskobi izbavi: smiluj mi se, usliši moju molitvu! Znajte: Jahve cudesno uzvisuje prijatelja svoga; Gospodin ce me uslišiti kad ga zazovem. Mnogi govore: “Tko ce nam pokazati srecu?” Obasjaj nas, Jahve, svjetlom svoga lica! Više si u srce moje ulio radosti nego kad obilno rode pšenica i vino. Cim legnem, odmah u miru i usnem, jer mi samo ti, o Jahve, daješ miran pocinak.

Drugo čitanje: 1 Iv 2,1-5
Prva Ivanova poslanica
 Dječice moja, ovo vam pišem da ne griješite. Ako tko i sagriješi, zagovornika imamo kod Oca - Isusa Krista, Pravednika. On je pomirnica za grijeha naše, i ne samo naše, nego i svega svijeta. I po ovom znamo da ga poznajemo: ako zapovijedi njegove čuvamo. Tko veli: "Poznajem ga", a zapovijedi njegovih ne čuva, lažac je, u njemu nema istine. A tko čuva riječ njegovu, u njemu je zaista savršena ljubav Božja. Po tom znamo da smo u njemu.

Evanđelje: Lk 24,35-48
Evanđelje po Luki
   Nato oni pripovjede ono s puta i kako ga prepoznaše u lomljenju kruha. Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i rece im: "Mir vama!" Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Rece im Isus: "Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam." Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se cudom cudili, on im rece: "Imate li ovdje što za jelo?" Oni mu pruže komad pecene ribe. On uzme i pred njima pojede. Nato im rece: "To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano." Tada im otvori pamet da razumiju Pisma te im rece: "Ovako je pisano: `Krist ce trpjeti i treci dan ustati od mrtvih, i u njegovo ce se ime propovijedati obracenje i otpuštenje grijeha po svim narodima pocevši od Jeruzalema.` Vi ste tomu svjedoci.

 


Povratak na vrh