ARHIVA DOGAĐANJA !

 

                                                                          
 • U petak, 20. 5. 2016. osmero učenika naše škole: Filip Lučić, Matej Ugarković, Mateo Tomašić, Ana Vučina, Ana Ždravac, Ivana Reljanović, Iva Domitrović i Mihael Očevčić nastupili su na VjeDri – Nadbiskupijskoj smotri vjeronaučnog stvaralaštva u Đakovu. Na Smotri je bilo dvadesetak osnovnih i srednjih škola. Naši učenici predstavili su se prigodnim dramskim prikazom biblijske prispodobe o Milosrdnom Ocu. Viša savjetnica za vjeronauk Ankica Mlinarić i predstojnica Nadbiskupijskog katehetskog ureda Teuta Rezo ostale su zadivljene izvedbom naših učenika te su nas pozvale da taj isti dramski prikaz izvedemo na Jubileju vjeroučitelja naše Nadbiskupije.
  Jubilej vjeroučitelja bio je 11. 6. 2016. u prostorima Nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu. Nakon predavanja, naši su učenici ponovno izveli svoj dramski prikaz zbog čega su nagrađeni velikim pljeskom. Uslijedio je, potom, prolazak kroz Sveta vrata đakovačke katedrale te sv. misa koju je predvodio nadbiskup Đuro Hranić. Među zahvalama vjeroučiteljima, Nadbiskup je posebno istaknuo i učenike naše škole te njihov nastup na ovom svečanom danu. Nakon sv. mise išli smo osobno pozdraviti Nadbiskupa. Na naše veliko iznenađenje i radost nadbiskup Đuro nas je pozvao u biskupski dvor. Treba naglasiti kako ovo uopće nije bilo predviđeno. Nadbiskup nam je pokazao svoj ured i uveo nas u tzv. Crveni salon. Ondje nas je počastio sokom i darovao nam krunice. U opuštenom i lijepom druženju imali smo priliku razgovarati s Nadbiskupom, a on nam je u kratkim crtama iznio značajnije podatke o Biskupiji i svojoj službi. Svoje smo utiske imali priliku upisati u knjigu dojmova i ondje se svi potpisati. Fotografirali smo se s Nadbiskupom i oduševljeni krenuli natrag za Privlaku.
  Ovaj nam je dan zaista bio poseban i prepun iznenađenja! Poslužit ću se riječima učenika Filipa Lučića koji je rekao: „Tko se to može pohvaliti da je osobno susreo Nadbiskupa i da ga je pitao prati li nogomet i koji mu je omiljeni igrač?!“  

  s. Marta Kovačić

 • Title Text 19.12.2015. djeca i mladi, zajedno s vjeroučiteljcom Anicom Alilović i sestrom Martom Kovačić, pohodili su stare i bolesne naše župe. Nakon okupljanja u vjeronaučnoj dvorani i raspodjele u grupe, prije samog polaska, vjeroučiteljica je naglasila kako je njihov čin djelo milosrđa napominjući papin proglas o godini milosrđa. Svaka je skupina na izlasku iz dvorane dobila adrese i imena bolesnika koje je trebala posjetiti i uručiti im čestitku i prigodan poklončić u znak pažnje. Zanimljivo je bilo vidjeti kako su oni koji nemaju previše, kojima se donosi u želji da im se olakša i pomogne upravo oni koji žele najviše dati. Tako nije bilo čudno čuti priče kako je baka iz špajza izvukla jabuku ili dida poklonio čokoladu uz riječi: „Vi ste mladi, nama to ne trebae.“ Iako crveni od hladnoće i umorni od hodanja, lica onih koji su pohodili, odavali su radost; radost koja proizlazi iz nesebičnog davanja i služenja onome koji je u potrebi dokazujući tako još jednom da se najviše prima kada se daje.

 • Title Text PRIVLAKA (TU) - U nedjelju 29. studenoga 2015. u župnoj crkvi sv. Martina, biskupa u Privlaci, za vrijeme misnog slavlja koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, službu akolitata primila su devetorica bogoslova Đakovačko-osječke nadbiskupije. Uz nadbiskupa Hranića suslavili su rektor Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu mo. Ivan Andrić, vicerektor dr. sc. Antun Japundžić, duhovnik preč. Bože Radoš, ravnatelj UZUK-a vlč. Mato Gašparović, tajnik Nadbiskupskog ordinarijata vlč. Pavo Mikulčić te domaći župnik vlč. Vladimir Delić.

  U službu akolitata uvedeni su Ivan Kunčević (Privlaka), Dinko Glavaš (Osijek 1), Dino Klem (Slavonski Brod 2), Ante Lučić (Đakovo 2), Nino Perica (Osijek 6), Josip Varoščić (Slavonski Brod 2), Domagoj Lacković (Slavonski Brod 1), Petar Maskaljević (Štitar) te Mario Žigman (Selci Đakovački).

  Uz simbolično primanje posudice s kruhom i vinom za slavljenje euharistije kandidati su postavljeni u službu akolitata uz nadbiskupove riječi preporuke: „Budi takav da možeš dostojno služiti stolu Gospodnjem i stolu Crkve“. U svojoj je homiliji nadbiskup Hranić rekao bogoslovima kako pred sobom imaju visok cilj koji nije samo postati svećenik, nego biti Božji sluga i Božji svećenik jer Crkva i vjernici ne trebaju bilo kakve svećenike, nego trebaju ljude koji izranjaju iz Božje blizine. „Neka vjernici u susretu s vama mogu osjetiti da niste prizemni, površni i plitki, nego da nosite Boga u sebi, da ste u stanju Njegovim očima i srcem promatrati stvarnost i ljude oko sebe te uprisutnjivati Božju ljubav i dobrotu.“

  Župnik Delić je uime cijele župne zajednice pozdravio nadbiskupa Hranića i izrazio zahvalu što je izabrao baš njihovu župu za uvođenje bogoslova u službu akolitata, a bogoslovima je čestitao i rekao kako su pristupajući ovoj službi iskazali spremnost da budu još bliže svećeništvu koje je dar i otajstvo, te da prinoseći i poslužujući braći i sestrama Tijelo Kristovo ponajprije slave i hvale Boga.

  Ankica Čubela

 • Title Text 21.11.2015. pod Misom u 18.30 petero mladih naše župe obećalo je svoju mladost posvetiti Kristu narednih godinu dana. Plod je to prisjećanja krsnih obećanja koje su tada, u njihovo ime, izrekli roditelji i kumovi, a koja su danas, prihvaćajući prvotno poslanje, potvrdili

 •  PRIVLAKA (TU) - U nedjelju 15. ožujka 2015. u župnoj crkvi sv. Martina biskupa u Privlaci održan je korizmeni koncert u organizaciji KC "Klasje" i Župe Privlaka, a u sklopu kulturne manifestacije "Ruvom kroz korizmu". Na koncertu su nastupile pjevačke skupine KUD-a iz Josipovca, KUD-a iz Komletinaca „Filipovčice“, KUD-a "Ivan Domac" iz Privlake "Privlačanke", KC-a "Klasje" iz Privlake, "Panjevi" iz Privlake, "Vezenke" iz Otoka te Župni dječji i mješoviti zbor.

  Posjetitelji su imali priliku uživati u izvođenju starih korizmenih pjesama i napjeva kao „Gospin plač“, „Gorko cvili Marija“, „Tebi vapim iz dubine“, „Stala Majka pod raspelom“, „Maslinska gora“, „Amo sad grešnici“, „Ja se kajem“, „Oslobod me Bože“, „Isuse,Isuse“, „O Marijo Majko“ i mnogih drugih.

  Svi KUD-ovi su bili odjeveni u narodna ruha koja su svojom jednostavnošću i skromnošću ukazivala na korizmeno pokorničko vrijeme.Na kraju koncerta domaći župnik vlč. Vladimir Delić zahvalio je svim izvođačima što su svojim pobožnim pjevanjem proslavili Boga i Blaženu Djevicu Mariju. Ankica Čubela

 • U nedjelju 4. listopada 2015. u župnoj crkvi sv. Andrije apostola u Andrijaševcima proslavljen je srebrni svećenički jubilej  vlč. Vladimira  Delića.
  Vlč. Vladimir Delić zaređen je za svećenika 29. lipnja 1990. u Đakovu, a svoju mladu misu prikazao je 8. srpnja 1990. u Andrijaševcima pod geslom „Gospodin je moja snaga i pjesma“.
  Na istom mjestu je i sad pred mnoštvom okupljenih vjernika, domaćih , ali i onih iz župa u kojima je prije djelovao, slavio srebrni jubilej u zajedništvu sa svojom braćom svećenicima: mons. Ivanom Ćurićem, vlč. Sinišom Paušićem, vlč. Robertom Farkašem, vlč. Branimirom Mađarcem, vlč. Ivicom Tušek, vlč. Matom Knežević, Vlč. Ladislavom Dort, te vlč. Matom
  Špoljar.
  Domaći župnik vlč. Siniša Paušić pozdravio je svečara, te svoju zahvalu uputio prvo Bogu za dar života i svećeništva, za 25 godina svećeničkog služenja, te vlč. Deliću za sav nesebični rad, žrtvu i odricanje, svaku prikazanu misu, molitvu, razgovor i stisak ruke, za spašavanje besmrtnih duša, što je najveća apostolska zadaća.
  Vlč. Vladimir Delić je zahvalio na pozdravnim riječima, te se prisjetio svoje mladosti kada je promišljao o svećeničkom zvanju. „Zar ja ovako nemiran i zaigran da idem u svećenike?“, prisjećao se i rekao „Netko me je poznavao bolje i rekao mi: „Dođi, zaboravi dom oca svog“, nije mu bila bitna moja nesavršenost, jer po mojoj slabosti On se još više proslavlja.“
  Vlč. Paušić u homiliji je ocrtao život svećenika koji ponekad zna biti težak zbog nerazumijevanja okoline i čestog osjećaja samoće kroz Isusove riječi kako ptice nebeske imaju gnijezda i lisice jazbine, a Sin Čovječji nema gdje bi glavu naslonio.
  „Vlč. Vladimir  je u svojih 25 godina svećeništva prošao svašta. Zaređen je u ratnim vremenima. Koliko je tu bilo patnje i trpljenja, pa i one samoće kad je kao Isus u getsemanskom vrtu rekao neka ga mimoiđe taj kalež“. Osvrnuo se na uvodni govor vlč. Delića kada se pitao „Zašto baš ja Gospodine, pošalji nekog drugog“ i rekao kako nema svećenika koji se nije to isto pitao, ali da se Bog želi proslaviti u njihovoj ograničenosti i krhkosti.
  Uz zahvaljivanje Bogu za dar svećeničkog života i služenja poručio je „Hvala ti Isuse što si nam samog sebe ostavio u svećeniku, jer po svećenicima vjera raste i pada. Nije se lako oduprijeti zamkama svijeta i zamkama zloga, ali ako u vama vjernicima budemo imali prave prijatelje i braću koja nas gledaju očima vjere naše će služenje biti lakše.“
  Na kraju je svečaru poželio krepkost, zdravlje i dug život da još dugo godina služi Kristovoj Crkvi i hrvatskom narodu, te da bude neumoran i neustrašiv navjestitelj Evanđelja.
  Liturgijsko slavlje svojim pjevanjem je uveličao mješoviti zbor župe Rokovci-Andrijaševci, te članovi domaćeg KUD-a Slavko Janković.
  Nakon misnog slavlja crkveno dvorište je ispunilo veliko šokačko kolo u živopisnim narodnim nošnjama uz zvuke tamburice i pjesme.
                                                                                          Ankica Čubela

 

 

Povratak na vrh